دادخواهی برای محمد رشیدی و عدالت زیستمحیطی در سقز
تورکجه یئرینده یوخدو
۷ مهر ۱۴۰۴
مردم شریف و مقاوم قُلقُله، شهروندان سقز، کُردهای آزاده و دوستداران محیط زیست در سراسر جهان،
حادثهی دلخراش شهادت آقای محمد (محمدامین) رشیدی، جوان ۲۲ ساله از روستای پیرعُمران، قلب جامعه را جریحهدار ساخت و تمامی زخمهای کهنه را بار دیگر زنده کرد. خون پاک این جوان در راه دفاع از محیط زیست و حقوق مردم بر زمین ریخته شد و این امر بیانگر استمرار فداکاری شهروندانی است که حیات و طبیعت را بر منافع شخصی و اقتصادی مقدم میدانند.
بر اساس شواهد، در روز ۲۴ شهریور ۱۴۰۴ در جریان تجمع اعتراضی اهالی روستای پیرعمران در برابر معدن طلای قُلقُله، معترضان نسبت به آلودگیهای زیستمحیطی، تخریب زمینهای کشاورزی، و تضییع حقوق مالکان محلی اعتراض داشتند. این اعتراض مسبوق به سابقه بوده و بارها طومارها و شکایات کتبی (با بیش از ۱۶۰۰۰ امضا) به مراجع مسئول از جمله فرمانداری و قوه قضائیه تسلیم شده بود. با وجود این، به خواستههای مردم توجهی نشد.
در این تجمع، به روایت منابع رسمی، دو نفر از افراد وابسته به حفاظت معدن با سلاح گرم به سمت معترضان شلیک کردند که منجر به کشته شدن محمد رشیدی و مجروح شدن چند تن دیگر گردید. به روایت نهادهای حقوق بشری، این تیراندازی توسط نیروهای مسلح حکومتی و به صورت رگبار مستقیم علیه معترضان صورت پذیرفت. هر دو روایت در یک نکته همنظرند: شلیک مستقیم به سوی شهروندان معترض منجر به کشته و زخمی شدن جوانان منطقه گردید. تاکنون مقامات مسئول از شفافسازی کامل این رخداد و معرفی عاملان اصلی خودداری کردهاند.
محمد رشیدی پس از انتقال به بیمارستان صلاحالدین ایوبی در بانه جان باخت. سه نفر دیگر از بستگان و اهالی نیز به شدت مجروح و بستری شدند. مسئولیت حقوقی و کیفری این واقعه بر عهدهی مباشرین شلیک، آمران پشت صحنه و نیز مقامات ناظر و تصمیمگیر است که با علم به خطرات معدن، نه تنها اقدامی برای توقف آن نکردند، بلکه با حمایت ضمنی یا صریح، راه را برای بروز چنین جنایتی هموار نمودند.
همچنین، بهرهبرداری از معدن قلقله با استفاده از مواد سمی همچون سیانید، هیدرازین و جیوه، موجب آلودگی گستردهی آبهای زیرزمینی، تغییر مسیر آبها، نابودی زیستبومهای محلی، تخریب مراتع و جنگلها و تهدید مستقیم رودخانه جغاتو (زرینه رود) به عنوان منبع حیاتی منطقه شده است. این آثار مخرب علاوه بر زیانهای محیط زیستی، تبعات اجتماعی، اقتصادی و اخلاقی جبرانناپذیری برای مردم منطقه به همراه داشته است.
بر این اساس، ما جمعی از مردم منطقه و سازمانهای مدنی و زیستمحیطی، خواستار موارد زیر هستیم:
۱. رسیدگی قضایی فوری، شفاف و علنی به پروندهی قتل محمد رشیدی و زخمیشدن سایر شهروندان، معرفی و محاکمهی آمران و عاملان تیراندازی، و مجازات قانونی متناسب با جرم ارتکابی.
۲. تحقیق مستقل و بیطرفانه در خصوص نقش مقامات محلی و مسئولان شرکتهای بهرهبردار معدن در این حادثه و تعارض منافع احتمالی آنان.
۳. توقف فوری فعالیت معدن قلقله و سایر معادن مشابه در کردستان تا زمان انجام مطالعات جامع زیستمحیطی و ارائه تضمینهای لازم برای سلامت مردم و طبیعت.
۴. جبران خسارات مادی و معنوی وارده به خانوادهی محمد رشیدی، مجروحان حادثه و روستاهای آسیبدیده.
۵. پاسخگویی علنی مقامات مسئول در برابر مردم و پذیرش مسئولیت سیاسی و اداری در قبال این جنایت.
این دادخواست، فریاد عدالتخواهی مردم مظلوم و مدافعان محیط زیست است. ما تأکید میکنیم که جامعه این جنایت را فراموش نخواهد کرد و از مسیر حقخواهی و دادخواهی باز نخواهد ایستاد.
--
بولتنه آبونه اولون
✅ آبونهلییینز قئیده آلینیب
سون حادیثهلر
-
امضالارین یئری
اوستان ایمضالارین ساییسی البرز ایالتی 2 اردبیل ایالتی 1 بوشهر ایالتی 0 چهارمحال و بختیاری ایالتی 1 دوغو آذربایجان ایالتی 5 فارس ایالتی 3 گیلان ایالتی 1 گولوستان ایالتی 1 همدان ایالتی 0 هرمزگان ایالتی 0 ایلام ایالتی 0 اصفهان ایالتی 3 کیرمان ایالتی 0 کیرمانشاه ایالتی 1 خوزیستان ایالتی 0 کهگیلویه و بویر احمد ایالتی 0 کوردیستان ایالتی 0 لوریستان ایالتی 0 مرکزی ایالتی 0 مازندران ایالتی 0 قوزئی خوراسان ایالتی 0 قزوین ایالتی 0 قوم ایالتی 0 رضوی خوراسان ایالتی 0 سیمنان ایالتی 1 سیستان و بلوچستان ایالتی 0 خوراسان ایالتی 0 تهران ایالتی 12 باتی آذربایجان ایالتی 1 یزد ایالتی 0 زنگان ایالتی 0 بو دیلیکچه ایندییهجن 157 ایمضا توپلاییبدیر. 83% ایراندان، 17% حدودوندا ایسه خاریجدن گلمیشدیر. ایران خریطهسینده ایمضالارین ترکیبی حاققیندا داها آرتیق بیلگی الده ائتمک اوچون بورا کیلیکلهیین. -
سون ایمضالار
-
Nargesتلگرام واسطهسی ایله ایمضالاماق
-
ناشناستلگرام واسطهسی ایله ایمضالاماق
-
ناشناستلگرام واسطهسی ایله ایمضالاماق
-
Rezvan
I am signing because the perpetrators of the murder of Mohammad Rashidi must be brought to justice.
-
امیرخانتلگرام واسطهسی ایله ایمضالاماق
-
-
جمعی از مردم محل و فعالان مدنی و محیط زیستی در کردستان بو دیلکچهنی یازدی